Op 21 juni opent een tijdelijke ArcheoHotspot rondom het project Expeditie Over de Maas in Dreumel. Tijdens dit spectaculaire evenement zullen in twee weken tijd, van 18 t/m 29 juni vier historische schepen worden opgegraven. Iets vergelijkbaars is in Nederland nog nooit vertoond. De vindplaats bij Dreumel, in het Land van Maas en Waal (Gld), wordt al wel de grootste en rijkste archeologische vindplaats van het land genoemd en de resultaten beloven veel moois. Het publiek kan tijdens de opgraving komen kijken en dankzij een ArcheoHotspot ook zelf meewerken en helpen bij het onderzoek.

Kijken bij een opgraving

De vier schepen, de ODM VII, ODM IX, ODM XII en ODM XIII worden door de archeologische werkgroep opgegraven en onderzocht. Het publieke hoogtepunt is op 21 juni wanneer de Romeinse kano, de ODM IX wordt geborgen. Het schip wordt om 14:00 in zijn geheel gelicht inclusief haar veilige omhulsel van klei. Hierna wordt het schip vervoerd naar de opslag waar ze de komende tijd langzaam van haar klei-jasje zal worden ontdaan.  

2 Dolle Dwaze Graafweken

Tijdens de twee weken durende opgraving zal de werkgroep de laatste 4 van een hele serie ontdekte schepen gaan documenteren, onderzoeken en opgraven. Het project is mogelijk dankzij een zeer bijzondere samenwerking met diverse specialisten uit het vakgebied. Hierbij zijn ook studenten en docenten van Hogeschool Saxion, Universiteit Amsterdam en Universiteit Leiden betrokken. Tijdens de Dolle Dwaze Graafweken doen de archeologiestudenten praktijkervaring op met het opgraven van schepen uit verschillende perioden en helpen met het documenteren en bewaren van al dit unieke en (inter)nationale maritiem erfgoed. De meeste graafdagen zijn niet openbaar, zodat de werkgroep zich op het werk en de educatie kan concentreren.

Gaat het de werkgroep ook lukken om de spatgaaf bewaard gebleven ODM IX, een 10 meter lange kano uit de Romeinse tijd, omhoog te hijsen en haar vervolgens naar een veilige plek te vervoeren? Is er misschien nog een lading in één van de schepen verborgen? Vanaf 18 juni zullen we te weten komen wat de schepen ons over de maritieme geschiedenis kunnen vertellen!

ArcheoHotspot Dreumel

Maasdijk 23
Dreumel