Categorieën
← Alle verhalen

Niet alleen echt is echt bijzonder

drenthe

Wat als je denkt dat je een prachtige zilveren Romeinse munt uit de grond hebt gehaald en het blijkt niet helemaal te zijn wat je dacht?

Dat overkwam de 10-jarige Maik uit Drenthe. In de zomer was hij in zijn achtertuin bezig met zijn metaaldetector. Een aantal leuke dingen had hij al gevonden: een vingerhoed en wat kogelhulzen. Maar de volgende hoge piep van de detector, dat moest wel duiden op iets heel bijzonders! Opgetogen haalde hij het object uit de grond en had hij een heuse Romeinse munt in handen.

De munt is in heel goede staat. Op de voorzijde prijkt de kop van keizer Octavianus Augustus met het opschrift CAESAR AVGVSTVS en de keerzijde toont de tekst DIVVS IVLIVS met daartussen een komeet met acht stralen en de staart naar boven gericht. Het is een zogenaamde denarius, een munt die gangbaar was ten tijde van het Romeinse Rijk. Keizer Augustus regeerde van 27 v. Chr. tot 14 n. Chr., dus deze munt moet wel heel oud zijn….

Maik kwam met zijn vondst naar het PAN-spreekuur in het Hunebedcentrum te Borger. Daar is de munt goed bekeken en gefotografeerd. De munt heeft iets vreemds. Alhoewel dit vroege type munten, geslagen rond 19-18 v. Chr., werd gemaakt van een goede kwaliteit zilver, ziet het er wel erg ‘stempelfris’ uit. Iets wat je niet verwacht van vondsten uit de zandbodem van Drenthe. De kop valt ook op en dan met name de haardracht. Originele munten tonen een eiken- of lauwerkrans in het haar, wat ontbreekt op de munt uit Drenthe. En als we kijken naar de R van CAESAR op de voorzijde van de munt valt op dat het pootje van de R omhoog staat. Dat komt niet voor op munten van Augustus.

Wat speurwerk op internet levert een gouden exemplaar van hetzelfde type op met precies dezelfde afwijkingen. Hiervan wordt gezegd dat het zeker een replica is. Het lijkt erop dat deze munt en de munt uit Drenthe met dezelfde stempel gemaakt zijn. Maar hoe oud is deze replica dan eigenlijk? En is het wel van zilver gemaakt? Wie maakte deze replica en waarom? En hoe komt het exemplaar in Drenthe terecht?

Deze vragen zijn nog niet allemaal te beantwoorden, maar duidelijk is wel dat de munt van Maik een moderne replica is. Een fake dus, maar misschien wel één om trots op te zijn. Blijkbaar is het een zeldzame namaakmunt die mogelijk nog wat waard kan zijn…
 

Deze munt is niet opgenomen in de PAN-database. Het echte type munt staat omschreven in Roman Imperial Coinage als RIC I(2)37A. Met dank aan Rob Reijnen voor de muntdeterminatie.

Bronnen
https://www.alamy.com/stock-photo-gold-roman-coin-replica-caesar-augustus-34068712.html
https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=7901&lot=447

Bijdragers

PAN regiocoördinator Noord

Margot Daleman

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?