Hoe meld ik een vondst?

Heb je toevallig iets gevonden of ben je ervaren zoeker? Dan ben je hier op het goede adres. We helpen je graag verder.

Een vondst aanmelden bij Portable Antiquities of the Netherlands

Het melden van een vondst in PAN kan op twee manieren.

De eerste manier is het zelf invoeren van vondsten nadat je een PAN-account hebt aangevraagd. PAN is een database waarin gegevens over vondsten van particulieren worden opgeslagen en gepubliceerd. Heb je een archeologische collectie en wil je je vondsten aanmelden, dan kunnen wij een account voor je aanmaken.

Je krijgt daarna een handleiding en eventueel hulp van een PAN-regiocoördinator. De PAN-app kun je gebruiken om je vondsten tijdens het zoeken alvast met een eerste foto en locatie vast te leggen. De vondstmelding kun je afmaken door er informatie aan toe te voegen met je account op de PAN-website. Ga voor het downloaden van de app naar de PAN website.

De tweede manier is het laten invoeren van je vondsten door een PAN-regiocoördinator. Je kunt met hen in contact komen tijdens evenementen waar PAN aanwezig is, op spreekuren bij een ArcheoHotspot of op andere centrale plekken zoals musea, dan wel door een mail te sturen naar de coördinator van jouw regio. Hier vind je het overzicht van de PAN-coördinatoren per regio.

Meldpunt archeologie - Landschap Erfgoed Utrecht

Vind je iets in de bodem van de provincie Utrecht en weet je niet wat het is, klop dan aan bij het Meldpunt Archeologie van Landschap Erfgoed Utrecht. De medewerkers van het meldpunt onderzoeken de vondst en helpen bij de registratie ervan. Bij het Meldpunt Archeologie kunnen zowel individuen als archeologische werkgroepen terecht.