Mobiele ArcheoHotspot

Heb je altijd altijd al willen meedoen met archeologisch onderzoek of een workshop op locatie? Inmiddels kan dat met de mobiele ArcheoHotspot! Dat is een verplaatsbare variant van het ArcheoLab, een soort food-truck, die overal te vinden is waar archeologische activiteiten plaatsvinden. Zo wordt hij onder meer ingezet bij archeologisch onderzoek, opgravingen, culturele evenementen, festivals en op scholen.

De Mobiele ArcheoHotspot van de Veluwe in actie tijdens de Nationale Archeologiedagen. Foto Alexander van de Bunt

Activiteiten op locatie

In een mobiele ArcheoHotspot maak je kennis met de lokale archeologie. Je kunt van alles bekijken en vragen stellen, maar je mag ook zelf aan de slag! Je kunt echte archeologische vondsten vasthouden, meedoen aan het lopende project, scherven puzzelen, botten van dieren determineren of deelnemen aan een workshop. Heb je zelf wat gevonden en weet je niet precies wat het is, breng het dan mee naar de Archeohotspot, want de archeoloog geeft je graag uitleg.

Meedoen bij een opgraving

Iedereen kan meedoen met echt archeologisch onderzoek. Je gaat het steeds vaker zien. Niet alleen bij wetenschappelijk trajecten of universitair onderzoek, maar ook bij professionele opgravingen waar dit mogelijk is. Straks misschien wel in je eigen gemeente of regio! De inzet van een mobiele ArcheoHotspot kan daarbij helpen en ondersteuning bieden. Onze ‘loempiakarren’ zijn herkenbare plekken naast een opgraving waar vrijwilligers en publiek onder begeleiding van een archeoloog kunnen helpen met het wassen, ordenen, determineren en het in kaart brengen van archeologische vondsten die letterlijk net zijn opgegraven.    

De Mobiele ArcheoHotspot van Zutphen.

Zelf starten

Ben je enthousiast en wil je een eigen mobiele ArcheoHotspot bij jou in de regio starten? Neem contact op met onze landelijk coördinator voor meer informatie en advies.

Meer informatie

Wil je weten waar onze mobiele ArcheoHotspots actief zijn? Houd onze socials dan goed in de gaten. Daarnaast zijn we altijd op zoek naar enthousiaste vrijwilligers om mee te doen.

Op dit moment rijden er twee mobiele ArcheoHotspots door Nederland. Neem een kijkje bij hun via de onderstaande links:

Veluwe

Zutphen