Op woensdag 10 december a.s. opent in het Allard Pierson Museum in Amsterdam de eerste ArcheoHotspot van Nederland haar deuren. Een plek waar je een archeoloog aan het werk ziet. Waar je vragen kunt stellen over de scherf die je hebt gevonden in je tuin. Waar je terecht kunt voor een vraag over archeologische regelgeving bij het aanleggen van een kelder onder je huis. Of zelf aan de slag kunt met het sorteren van een archeologisch materiaal. Bij de ArcheoHotspot staat archeologie centraal. De toegang is gratis. En we zijn vrijwel elke dag open.
ArcheoHotspot Amsterdam is de eerste in Nederland en wordt mede ondersteund en mogelijk gemaakt door Bureau Monumenten & Archeologie van de gemeente Amsterdam. Het is een plek waar iedereen gratis en vrijblijvend naar toe kan om mee te helpen met het sorteren van vondsten, om te onderzoeken of er in zijn of haar omgeving een opgraving heeft plaats gevonden, of om te skypen met een archeoloog op een buitenlandse opgraving. Kortom een ontmoetingsplek waar vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud elkaar online en on site kunnen ontmoeten.
Een ArcheoHotspot bestaat uit drie onderdelen: een ArcheoLab, een ArcheoScope en een ArcheoCommunity. Het ArcheoLab is interactief; je kunt er als bezoeker zelf meehelpen met het wassen en sorteren van vondsten. De ArcheoCommunity verbindt via social media verschillende ArcheoHotspots, archeologen en materiaalspecialisten met elkaar. De ArcheoScope is een interactieve kaart waarop de bezoeker kan zien waar archeologische vondsten te zien zijn of waar momenteel onderzoek gaande is. De ArcheoScope is mede ontwikkeld door de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.
ArcheoHotspots is een initiatief van het Allard Pierson Museum, in samenwerking met de AWN- Vereniging van Vrijwilligers in de Archeologie en Erfgoed Brabant. Binnen dit project ontwikkelen de projectpartners in eerste instantie zes ArcheoHotspots. De eerste drie starten in het centrum van Amsterdam (Allard Pierson Museum), in ’s-Hertogenbosch (het Groot Tuighuis) en Eindhoven (Archeologisch Centrum Eindhoven Helmond). ArcheoHotspots wordt mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Stichting Doen, VSB Fonds, Stichting Dioraphte en het Amsterdams Universiteitsfonds.
(Persbericht van het Allard Pierson 8-12-2014)
Bijdragers
ArcheoHotspots