Categorieën
← Alle nieuws

Vondst van de maand

gelderland

Vanaf de eerste van de maand wordt er in het Erfgoedcentrum Rozet de ''Vondst van de maand'' tentoongesteld. Deze blijft een maand in bruikleen van Archeologiedepot Arnhem. Het betreft vondsten gedaan in de stad Arnhem.  

Deze maand: schrijfstift uit de 14e eeuw

In 2017 is in het hartje van de stad een opgraving uitgevoerd. Dat was op het Kerkplein, waar nu Focus staat. De sporen die we vonden, gingen terug tot de 9e eeuw. In een kuil vonden we een bronzen schrijfstift. Hij is 12 centimeter lang en heeft een vierkante steel. Eén uiteinde heeft een punt en het andere uiteinde heeft de vorm van een spatel. De stift komt uit de periode 1350-1400.

Schrijven op een plankje met was

Vroeger schreven mensen met ganzenveer op kostbaar perkament. Maar dat gebeurde alleen als de informatie heel belangrijk was, bijvoorbeeld bij de Dode Zee-rollen van 2200 jaar geleden. Voor korte notities of voor berekeningen gebruikten mensen een wasplankje. Met de punt van de schrijfstift (stilus) kraste je de letters of cijfers in de bijenwas op het plankje (tabula). En met de platte achterkant van de stift streek je de was weer glad. Heel handig om op school te leren schrijven.

Mensen namen vaak meerdere wasplankjes mee, in een etui aan hun riem. Na de 15e eeuw zijn wasplankje en schrijfstift op school vervangen door lei en griffel. Maar (markt)handelaren in Europa gebruikten het wasplankje en de stift nog tot in de 18e eeuw. 

Archeologie Arnhem

Bijdragers

Beleidsarcheoloog gemeente Arnhem

Cynthia Nicholson

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?