Vanaf de eerste van de maand wordt er in het Erfgoedcentrum Rozet de ''Vondst van de maand'' tentoongesteld. Deze blijft een maand in bruikleen van Archeologiedepot Arnhem. Het betreft vondsten gedaan in de stad Arnhem.
In het archeologisch depot van de gemeente ligt een schat aan vondsten uit de Arnhemse bodem opgeslagen. We willen mensen graag laten zien wat we allemaal in huis hebben. Daarom tonen we maandelijks een bijzondere vondst uit het depot en vertellen het verhaal dat hierover bekend is. Na deze publicatie kunt u de Vondst van de maand 1 maand bekijken in het Erfgoedcentrum Rozet.
Deze maand: Een kan uit de late middeleeuwen
In 2020 heeft Econsultancy een archeologische opgraving uitgevoerd op de Korenmarkt. Uit het onderzoek bleek dat de bodem van de locatie, ondanks de eeuwenoude geschiedenis, nog zeer goed intact was. De opgraving bracht nederzettingssporen uit de late middeleeuwen (12e-13e eeuw) aan het licht. Er zijn meerdere huisplattegronden aangetroffen. In 1 van de greppels die zich op de erven bevonden, is een bijzondere vondst gedaan: 5 bijna volledig intacte kannen en bekers van proto-steengoed (soort aardewerk)!
Als ‘Nieuwe Markt’ werd de huidige Korenmarkt vanaf circa 1225 in gebruik genomen. De markt functioneerde als commerciële tegenhanger van de Oude Markt bij de Eusebiuskerk en bood ook plaats aan de grafelijke lakenhal. Naast middeleeuwse huisplattegronden en greppels zijn tijdens het onderzoek ook een beerput en beerkelder uit de 18e en 19e eeuw gevonden. De huidige, markante Korenbeurs dateert uit 1899.
Proost!
Meestal komt aardewerk zoals proto-steengoed in delen uit de bodem. Complete voorwerpen zijn dus bijzonder. Opmerkelijk genoeg gaat het bij de voorwerpen om misbaksels. De eigenaar haalde met de voorwerpen dus zeker niet de allerbeste kwaliteit in huis. Niet alleen is de kan volledig, maar ook het aantal van 5 objecten in 1 enkele greppel is bijzonder. Is dit een aanwijzing van het recht dat enkele hofsteden aan de Korenmarkt hadden om de functie van herberg uit te oefenen?
Proto-steengoed werd in de periode tussen circa 1225-1300 in Zuid-Limburg en het Duitse Rijnland geproduceerd. Door te bakken op temperaturen hoger dan 1100 graden Celcius ‘versteende’ het aardewerk. Het hardgebakken aardewerk was stevig en waterdicht. Als afwerking bracht men vaak nog een glanzend, paarsbruin ijzerhoudend laagje (‘engobe’) aan.
De gevonden kannen en bekers behoren tot het drink- en schenkgerei uit de late middeleeuwen. Onze vondst van de maand is 1 van de kannen. Deze stond op tafel om bijvoorbeeld Rijnlandse wijn in bekers te schenken en te proosten. Op je gezondheid!
Bijdragers

Beleidsarcheoloog gemeente Arnhem
Cynthia Nicholson