Categorieën
← Alle agenda punten

Lezing | Het belang van archeologie

Volksuniversiteits Oegstgeest - Lange Voort 2 u, 2341 KA Oegstgeest

Wat zouden wij zonder archeologisch onderzoek allemaal niet geweten hebben over bijvoorbeeld de Romeinen in Valkenburg of over de Prehistorie? Zonder de archeologie zouden we van de mensen van toen niets weten. Auteur Freek Lugt laat in deze lezing het belang van archeologie voor de geschiedschrijving zien.

Zelfs voor de recente geschiedenis is archeologie van belang: denk aan het onderzoek dat tegenwoordig in Duitse concentratiekampen uit de Tweede Wereldoorlog wordt gedaan. En hoe verder je teruggaat in de tijd, hoe meer archeologische vondsten de geschreven geschiedenis aanvullen. Om maar te zwijgen over de prehistorie, dus de tijd voordat er iets opgeschreven werd: zonder de archeologie zouden we van de mensen van toen en hun geschiedenis niets weten.

Hierover gaat de lezing van Freek Lugt: wat zouden wij zonder voortdurend archeologisch onderzoek allemaal niet geweten hebben over de Romeinen in Valkenburg bijvoorbeeld of over de zesde- en zevende- Eeuwes mensen in Oegstgeest? Bij opgravingen zijn hier schoenleesten en paardenbitten gevonden die duidelijk afkomstig zijn uit East Anglia, het oostelijk deel van Engeland.

Freek Lugt heeft meerdere boeken geschreven over archeologie. Bekijk en reserveer titels in de bibliotheekscatalogus.

Heb je interesse in archeologie? Kijk dan ook eens naar de Lezing | De makers van Holland en en Stempels op Romeinse dakpannen en tegels langs de Romeinse rijksgrens (22 november).

Geïnteresseerd in deze lezing? Je kan je tickets bestellen voor deze activiteit via de website van de Bibliotheek.

We adviseren je om je voor deze lezing op te geven vóór 12 september 2023. Bij te weinig aanmeldingen op deze datum kan besloten worden om de lezing te annuleren. Deelnemers worden bij annulering zo snel mogelijk via e-mail op de hoogte gesteld.

Deze activiteit is mede mogelijk gemaakt door de ArcheoHotspot Oegstgeest, AWN – Nederlandse Archeologievereniging en de Bibliotheek.

Dit is een activiteit van