Categorieën
← Alle agenda punten

PAN-event Utrecht 2024

Universiteitsbibliotheek 'Uithof' (Boothzaal) - Heidelberglaan 3, 3584 CS Utrecht

Op zaterdag 2 maart 2024 organiseert Landschap Erfgoed Utrecht in samenwerking met PAN, de Universiteit Utrecht en de Nederlandse Vereniging voor Metaaldetectie (DDA) het PAN-event Utrecht 2024. Voor dit jaarlijkse evenement worden metaaldetectorzoekers en particuliere vinders in de provincie Utrecht van harte uitgenodigd om deel te nemen. Tijdens het evenement kunnen zoekers bijdragen aan het onderzoeksproject 'Constructing the Limes' van de Universiteit Utrecht.

De onderzoekers van Constructing the Limes zijn op zoek naar specifieke typen Romeinse mantelspelden (boog-, knik-, ogen- en kapfibulae). Ben jij in het bezit van één of meerdere typen van deze fibulae? Dan nodigen we je uit om bij te dragen aan het project. Binnen dit project over de grens van het Romeinse Rijk in Nederland, de Neder-Germaanse Limes, wordt onderzocht hoe de grens invloed had op migratie en de import van goederen en gewassen, hoe deze grens tot vandaag de dag zichtbaar is als cultureel erfgoed en hoe het ons hedendaags denken over grenzen beïnvloedt.

Ook als je niet in bezit bent van deze typen Romeinse mantelspelden of andere Romeinse vondsten, dan ben je harte welkom! Tijdens het PAN-event kan je onder andere:

  • Je vondsten fotograferen in een lichtstudio.
  • Hulp krijgen bij het determineren van je vondsten (prehistorie t/m vroegmoderne tijd). 
  • Je vondsten registreren in PAN. Hierbij bouw je niet alleen je eigen digitale collectie op, maar draag je ook bij aan wetenschappelijk onderzoek.
  • Metaalanalyse van je bijzondere vondsten te laten doen via XRF (zorg ervoor dat deze wel in PAN zijn geregistreerd en je deze noemt in je aanmeldformulier).
  • Kennismaken met andere zoekers en archeologen tijdens een gezellige dag

 

Ben je geen zoeker, maar wel geïnteresseerd? Dan ben je natuurlijk ook van harte welkom! Deelname aan het PAN-event Utrecht is gratis! Wel vragen we je om je vantevoren aan te melden. Meer informatie en het aanmeldformulier vind je op de websitepagina van Landschap Erfgoed Utrecht.

 

 

Omslagfoto: Landschap Erfgoed Utrecht

Dit is een activiteit van