Categorieën
← Alle hotspots

ArcheoHotspot Hasselt

Rosmolenstraat 4
8061 GV Hasselt
Maandagmiddag van 14.00 uur tot 16.00 uur
Mob. 06-23892565

Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland (SAWZ) heeft een nieuw onderkomen. Met ingang van 1 maart 2023 is de werkgroep gehuisvest in de Rosmolenstraat 4 in Hasselt.

“Onze ArcheoHotspot is vanaf 1 maart open voor publiek. We hopen hiermee een mooie aanvulling te kunnen leveren aan de geschiedenis van onze gemeente en die van Hasselt in het bijzonder”, aldus voorzitter John Assink. De SAWZ is op 4 augustus 2018 opgericht met als doel het beschermen en het behouden van het cultureel- en archeologisch erfgoed in Zwartewaterland en omgeving.

John Assink is blij met de nieuwe plek “Het pand is voor onze werkgroep uitermate geschikt omdat deze midden in het centrum ligt en ook nog eens aan de toeristische Bedevaartroute door Hasselt. Een bijzondere locatie dus”, stelt Assink tevreden. “Hiermee maken we het nog makkelijker voor inwoners van Hasselt om bij onze ArcheoHotspot binnen te lopen.”

Nieuwe mogelijkheden

De nieuwe ruimte biedt ook nieuwe mogelijkheden. “Het pand biedt bijvoorbeeld voldoende ruimte om straks tentoonstellingen in te richten“, vertelt Assink. “We denken hierbij niet alleen aan exposities rondom archeologie, maar ook van bijvoorbeeld de scheepsbouwgeschiedenis en de vele toeleveranciers en de baggerbedrijven Boltje en v.h. J. Prins van Wijngaarden.uit Zwartewaterland.”

De komende maanden gaat de SAWZ op zoek naar sponsors voor het inrichten van deze expositie. Hiervoor is de SAWZ een ANBI stichting geworden. Eén van de plannen is dat we hier samen met de
gemeente het schoolklasje van ‘Van de Hulst’ een permanente plek geven. Van de baggerbedrijven Boltje en Prins van Prins van Wijngaarden komt een archief met gegevens over materieel en personeel.” Wij zijn dan ook op zoek naar archiefmateriaal en verhalen van oud werknemers en werkneemsters van deze bedrijven. we denken hierbij aan beeldmateriaal, voorwerpen, gegevens van oud personeelsleden en baggervondsten.

Steun van bedrijfsleven

Om de plannen te realiseren hoopt de stichting op de nodige subsidies en steun uit het bedrijfsleven. “En dan met name de bedrijven die hun wortels hebben in de scheepsbouw”, aldus Assink. “Vanuit de bevolking hopen
we verder op hulp, zoals voorwerpen, beeldmateriaal en verhalen.”.

Blijf op de hoogte van de laatste ontwikkelingen van de Werkgroep Archeologie Zwartwaterland via onze website en Instagram.

Contactpersonen

Voorzitter

John Assink

Met dank aan

Stichting Archeologische Werkgroep Zwartewaterland

Meer info →