Categorieën
← Alle nieuws

Archeologie als onderdeel van inburgering

gelderland

Afgelopen november organiseerde het ROC Rivor als onderdeel van hun inburgeringscursus de Nederlandweek. In deze week konden cursisten uit het Rivierengebied terecht bij verschillende instellingen in deze streek om daar te leren over Nederland en de Nederlandse taal. Zo ook bij de ArcheoHotspot Tiel.

In deze week zijn 66 cursisten langs geweest in het Flipje en Streekmuseum in Tiel. Zij waren nieuwkomers in het Rivierengebied, afkomstig uit onder meer Afghanistan, Eritrea, Iran, Oekraïne, Servië en Syrië. Zij werden meegenomen naar verschillende zalen van het museum om daar wat over de Tielse geschiedenis te leren. Sommige voorwerpen waren compleet nieuw voor ze, terwijl andere voorwerpen juist voor herkenning en verhalen uit hun thuislanden zorgden. Zo vertelde een cursist uit Syrië hoe hij romeinse tegels herkende uit zijn thuisland, iemand uit China hoe haar oma een zelfde soort set Japans porselein had en een ander uit Afghanistan hoe ze daar nog steeds aardewerken kruiken gebruiken om water langer koel te houden.

Na de rondleiding door het museum was het voor de cursisten tijd voor een opdracht waarbij ze zelf aan de slag mochten: het sorteren, puzzelen en plakken van aardewerkscherven. Voor de één een simpele taak, voor de ander een hele klus. Met behulp van informatieve kaarten over de toestand van aardewerk (zoals heel/kapot en wel/geen glazuur) werden de scherven zorgvuldig gesorteerd, waarna de cursisten met elkaar aan de slag gingen om alles in elkaar te puzzelen. Priegelwerk, waarbij één of twee de scherven tegen elkaar hielden terwijl een ander hier voorzichtig tape op aanbracht.

Al met al werden er heel wat potten, borden en kannen in elkaar gepuzzeld en geplakt. De cursisten hebben geïnteresseerd geluisterd, gevraagd en meegedaan. Tijdens de Nederlandweek hebben we in ieder geval wat nieuwkomers enthousiast gekregen over (de Tielse) geschiedenis en archeologie.

Bijdragers

Locatie coördinator

Julie Winkelman

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?