Categorieën
← Alle nieuws

Bewonder PAN-vondsten in de nieuwe tentoonstelling ‘Het jaar 1000’

zuid-holland

Nu te zien: bijzondere vondsten gemeld bij Portable Antiquities of the Netherlands (PAN). Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden neemt je deze winter mee op een reis van duizend jaar terug in de tijd met de grote overzichtstentoonstelling 'Het jaar 1000'. Bewonder ruim vierhonderd archeologische vondsten, kunstvoorwerpen en manuscripten uit Nederland en ver daarbuiten, inclusief vondsten gemeld door PAN-vinders!

De expositie

‘Het jaar 1000’ voert je mee naar een kleurrijk tijdperk in het midden van de Middeleeuwen, met het jaar 1000 als eindbestemming. De expositie brengt je dicht bij de mensen van deze tijd en hun ideeën over de wereld. Je wordt meegenomen op een reis langs hun dorpen en de keizerlijke residentie in Nijmegen tot in de kathedraal van Utrecht en de schatkamers van Maastricht. Ook kun je er een kijkje nemen in Byzantium en het Rome van duizend jaar geleden.

In de periode van het jaar 900 tot 1100 ontstaat een ‘Nederland’ dat ook nu nog herkenbaar is, met dijken rondom ontgonnen land, een burcht na elke rivierbocht en kerktorens aan de horizon. Nederland wordt geregeerd door bisschoppen en behoort tot het ‘Heilige Roomse Rijk’. Het zijn ook de eeuwen waarin op grote schaal oosterse en westerse kennis worden uitgewisseld: muziekschrift, het cijfer 0 en het schaakspel zijn nieuwkomers in Nederland. Aan het einde van het millennium werd het einde van de wereld verwacht. De mensen zagen voortekens in zonsverduisteringen, overstromingen en komeetverschijningen. Maar uiteindelijk gebeurde er natuurlijk niets. ‘Het jaar 1000’ vertelt de verhalen van deze middeleeuwers, over hun dagelijks leven en hun verwachtingen van de millenniumwisseling

De schatvondst van Hoogwoud

De verhalen van de middeleeuwers worden verteld aan de hand van bijzondere archeologische vondsten, en de schatvondst van Hoogwoud kan hierin niet ontbreken. Terug naar 2021, het jaar waarin een bijzondere ontdekking werd gemeld bij Archeologie West-Friesland: een schat bestaande uit vier gouden maansikkelvormige oorhangers, twee stroken bladgoud en 39 zilveren munten. Deze waardevolle vondst onthult meer over de Nederlandse geschiedenis. Nu, twee jaar later, staat deze unieke schatvondst geregistreerd in de database van PAN en is te bewonderen in de expositie 'Het jaar 1000' in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-S-00207.

Meer PAN-vondsten in de tentoonstelling  

In de expositie 'Het jaar 1000' zijn meer vondsten te zien die zijn geregistreerd in de vondstdatabase van Portable Antiquities of the Netherlands (PAN).

Rechthoekige fibula met man in email | Goud | Jaar 800-900.
Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-00080197.

Halvemaanvormige oorhanger met filigraan en stenen| Goud | Jaar 1000-1050.
Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-00027876.

Hanger in de vorm van ‘Thor-hamer’ | Messing | Jaar 900-1000.
Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-00027398.

Holle kruishanger met aan beide zijden een Christusfiguur| Koperlegering| Jaar 800-1100.
Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-00028648.

Halvemaanvormige oorhanger| Goud | Jaar 1000-1050.
Deze vondst is geregistreerd in PAN: PAN-00128090

Heb je ook iets gevonden? Meld je vondst dan bij PAN, want door je bodemvondsten bij PAN te melden draag je écht bij aan het vertellen van het archeologische verhaal van jouw land/regio!


Bezoek 'Het jaar 1000'

Kom jij langs om deze vondsten te bewonderen? De tentoonstelling ‘Het jaar 1000’ is voor alle leeftijden en is te zien van 13 oktober 2023 tot en met 17 maart 2024 in het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden.

Fotocredits: AWF_Fleur Schinning, Rijksmuseum van Oudheden & Portable Antiquities of the Netherlands. 

Bijdragers

ArcheoHotspots

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?