Categorieën
← Alle nieuws

Heropening ArcheoHotspot Utrecht in Castellum Hoge Woerd

utrecht

Op vrijdag 7 april om 16.00 uur opent wethouder Kees Geldof de ArcheoHotspot Utrecht op de nieuwe locatie in de Flumenzaal van Castellum Hoge Woerd. Pers en media zijn van harte uitgenodigd om deze feestelijke gelegenheid bij te wonen en om de ArcheoHotspot voor het eerst te bewonderen op de nieuwe locatie. Inloop is vanaf 15.30 uur.

Wat is een ArcheoHotspot?
Een ArcheoHotspot is een verrassende ontmoetingsplaats tussen vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts, jong en oud. Kortom een plek waar de archeologie en het publiek samenkomen en het proces van de archeologie centraal staat. Elke ArcheoHotspot heeft een ArcheoLab, een ruimte waar gedurende de reguliere openingstijden publiek naar binnen kan lopen (zonder afspraak) en waar altijd archeologen (beroeps en vrijwilligers) werkzaam zijn en antwoord kunnen geven op vragen van de bezoeker.

In de ArcheoHotspot ziet de bezoeker een (vrijwillig) archeoloog aan het werk en kan vragen stellen over die werkzaamheden, maar ook over die scherf die hij in de tuin aantrof of over archeologische regelgeving in Nederland. Daarnaast kan de bezoeker hier ook terecht om een vondst aan te melden of mee te helpen bij het archeologisch onderzoek. Daarnaast is er de ArcheoCommunity: het collectief van archeologen die elders aan het werk zijn en die te bevragen zijn via social media, telefonisch of per mail. Tenslotte is er de ArcheoScope, een interactieve kaart die al het archeologisch onderzoek in Nederland laat zien.

Van 27 januari 2016 tot 8 januari 2017 stond de ArcheoHotspot Utrecht in het Universiteitsmuseum Utrecht en is deze door meer dan 11.000 bezoekers bezocht. Hiermee is hij één van de best lopende ArcheoHotspots van Nederland. Eerder openden ArcheoHotspots in Amsterdam, ‘s-Hertogenbosch en Eindhoven en inmiddels zijn er nieuwe ArcheoHotspots in Nijmegen, Arnhem en binnenkort ook in Ede-Wageningen. ArcheoHotspots is een landelijk initiatief, geïnitieerd door het Allard Pierson Museum in Amsterdam in samenwerking met AWN (Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie) en ErfgoedBrabant.

Open voor publiek vanaf 8 april
Het publiek is van harte welkom in de ArcheoHotspot vanaf zaterdag 8 april op woensdag, vrijdag, zaterdag en zondag van 12:00 tot 16:00 uur. In de ArcheoHotspot zullen echte bodemvondsten uit Utrechtse bodem bewerkt worden. Het eerste project dat onderhanden genomen zal worden, is een aantal oude verzamelingen van Romeinse vondsten. Deze zijn door vrijwillige archeologen gedaan in de jaren ’60 tot ’80 van de vorige eeuw, precies op de plek van het tegenwoordige Castellum, toen hier nog boomgaarden waren.

Voor meer informatie over vrijwilliger worden in de ArcheoHotspot, kijk hier.

Praktische informatie:
Openingstijden archeohotspot: woensdag, vrijdag, zaterdag & zondag van 12.00 en 16.00 uur, toegang gratis
Adres: Flumenzaal, Museum Hoge Woerd te Castellum Hoge Woerd, Groenedijk 1 A in De Meern

Bijdragers

ArcheoHotspots

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?