Categorieën
← Alle nieuws

Nieuwe aankoop: Walcherse muntschat uit ca. 1570

zeeland

Nieuwe aankoop: Walcherse muntschat uit ca. 1570

Met trots presenteert het Zeeuws Museum een bijzondere nieuwe aankoop: een muntschat uit ca. 1570. Deze werd een aantal jaren geleden op Walcheren gevonden door metaaldetectoristen Michiel Bil en Michael Daniëlse. De vondst is, volgens protocol, gemeld bij de gemeente en geregistreerd bij PAN (Portable Antiquities Netherlands). Het is vrij uitzonderlijk dat zo’n vondst wordt gedaan (op Walcheren en) in Zeeland. Deze muntschat is een waardevolle én aantrekkelijke aanvulling op de archeologische collectie van het Zeeuws Museum en past in zowel de vaste presentatie, als in de aankomende tentoonstelling over sieraden Onder ons (2025).

Zilver, goud en delen van sieraden
Naast zilveren en gouden munten zijn er ook resten van sieraden gevonden. Het zijn delen van verguld zilveren kralen en de kop van een haarnaald; allen gemaakt volgens de filigraintechniek. De zilveren munten zijn vooral afkomstig uit Vlaanderen, Brabant (Antwerpen), Holland, Utrecht en Gelderland maar er zit er ook één uit Spanje tussen. De gouden munten komen uit Brabant (Antwerpen), Frankrijk en Engeland. De oudste munten dateren van het eind van de 15e eeuw, de nieuwste uit 1569. Dit laatste jaartal wijst er mogelijk op dat de schat rond 1570 is begraven; door wie is helaas niet meer te achterhalen. Het gebeurt niet vaak dat ook het omhulsel van zo’n schat, in dit geval (de resten van) een potje van steengoed, erbij wordt gevonden.

De muntschat is vanaf 18 juni te zien in de vaste presentatie Dit is Zeeland op de derde verdieping van het Zeeuws Museum

Bijdragers

Communicatie Zeeuws Museum

Maaike Ritsema

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?