Categorieën
← Alle nieuws

Probiblio lanceert stappenplan voor starten van ArcheoHotspots in Bibliotheken

noord-holland

Probiblio publiceerde op donderdag 6 juli een stappenplan waarmee elke bibliotheek een ArcheoHotspot op kan zetten. In de bibliotheken van Oegstgeest en Arnhem worden interessante publieksparticipatieactiviteiten georganiseerd onder de naam ArcheoHotspots. In deze ArcheoHotspots duiken vrijwilligers samen met het publiek in het verleden van hun omgeving door samen archeologische bodemvondsten te onderzoeken. Zij sluiten hierbij aan op een landelijke netwerk van ArcheoHotspots. Het is een activiteit die uitstekend past bij de functie en rol van de bibliotheek. 

In de 23 ArcheoHotspots in Nederland helpen bezoekers mee met archeologisch onderzoek. Zij gaan in gesprek met vrijwilligers, andere bezoekers en professionals over hun lokale of regionale erfgoed. Het is een plek waar burgers kunnen participeren in wetenschappelijk (archeologisch) onderzoek. Omdat de ArcheoHotspots draaien op publieksparticipatie en gebaseerd zijn op de Of/By/For/All-gedachte van Nina Simon, sluit het initiatief bij uitstek aan bij de Community Library-beweging.

Tijdens het jaarlijkse ArcheoHotspotcongres sprak Erik Boekesteijn van de KB over deze veranderende rol van bibliotheken: “De participatie voorbij” in 2022.

Ook benieuwd naar de rest van het artikel en het stappenplan voor het starten van een ArcheoHotspot in je bibliotheek? Neem dan een kijkje op de website van Probiblio.

Bijdragers

Probiblio - Adviseur educatie en erfgoed

Edo Postma

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?