Categorieën
← Alle verhalen

Uitgelicht | PAN | Bijzondere vondst uit regio Zuid

limburg

Tijdens de Tussen Scherf en Schatdag van 14 oktober 2023 in het Thermenmuseum te Heerlen is een bijzonder Romeins bronzen beeldje uit Zuid-Limburg aan de Provincie Limburg gedoneerd. De heer Kruts, die het beeldje in 2017 ontdekte, besefte onmiddellijk de unieke waarde ervan. Hij meldde zijn vondst bij de Regioarcheoloog Parkstad en bij PAN. Vier jaar lang pronkte het beeldje op een door de heer Kruts zelfgemaakt voetstuk van aardewerkscherven in zijn eigen vitrinekast. Nu heeft hij besloten het beeldje te schenken, zodat ook anderen ervan kunnen genieten. Door de schenking aan het Provinciaal Depot voor Bodemvondsten van Limburg wordt het beeldje onder optimale condities bewaard en is het beschikbaar voor museale tentoonstellingen.

Het beeldje representeert waarschijnlijk de godin Isis-Fortuna. Ze is afgebeeld in een klassieke houding, leunend op haar rechterbeen, gehuld in een lang gewaad met een mantel over haar linker schouder. Op haar hoofd draagt ze een diadeem met veren of een modius (een kroon in de vorm van een korenmaat). Helaas zijn haar handen niet bewaard gebleven. Ze zou attributen zoals een offerschaal (patera), een hoorn des overvloeds (cornucopia) of een roer vastgehouden kunnen hebben, typische kenmerken van Isis-Fortuna. Uit Nederland zijn enkele andere bronzen beeldjes van Isis-Fortuna bekend, maar dit is, voor zover bekend, de enige uit Limburg.

Wil je meer weten over dit beeldje? Bekijk de details op de PAN-website.

 

Bronnen

  • Zadoks-Josephus Jitta, A. N./W. J. T. Peters/W. A. van Es, 1967. Roman Bronze Statuettes from the Netherlands I. Statuettes Found North of the Limes, Groningen: J. B. Wolters. Scripta Archaeologica Groningiana 1, 20-25.
  • Zadoks-Josephus Jitta, A. N./W. J. T. Peters/W. A. van Es, 1969. Roman Bronze Statuettes from the Netherlands II. Statuettes Found South of the Limes, Groningen: Wolters-Noordhoff n.v. Scripta Archaeologica Groningiana 2, 60-68.

Fotocredits: Provinciaal Archeologisch Depot Limburg.

Bijdragers

Vondstregistrator

Tess Doorewaard

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?