Categorieën
← Alle verhalen

Uitwerking grafveld 'Prinsenhof' Kesteren, heeft er een castellum gelegen?

gelderland

Binnen de ACR wordt consequent gewerkt aan het uitwerken van vondsten gedaan door de HKKO in het verleden. Hoofddoel is het vastleggen van de vondsten(d.m.v fotografie en in geschrift). De laatste 2,5 jaar zijn wij druk bezig geweest met grafveld Prinsenhof, hieronder deel ik graag onze ervaring en bevindingen van dit prachtige project.

Grafveld Prinsenhof – Kesteren.

Het grafveld is ondekt op 24 april 1974 door Jaap van Dam. In eerste instantie werd door de ROB, niet zoveel aandacht gegeven aan deze ontdekking. Met als gevolg dat de HKKO, gedurende twee weken met een grote groep zich kon bezighouden met het bergen van graven. In totaal werd de inhoud van 42 graven veilig gesteld.

Nadien werd de mening van de ROB bijgesteld met als gevolg dat zij er zelf een vol vlak opgraving van maakten. De ROB heeft 102 graven geborgen. De ROB had wel een opgravingsbevoegdheid maar geen uitwerkingsbevoegheid/plicht. Dit alles heeft nogal wat gevolgen, namelijk dat tot nu toe deze graven nooit in detail zijn uitgezocht.

Door de erkeninning van de Limes als werelderfgoed. Zijn er financiële middelen beschikbaar gekomen, voor projecten die te maken hebben met het uitwerken van vondsten uit het verleden.

Door de HKKO en de ROB zijn vele opgravingen verricht. Met name naar het Romeins verleden. Zelf ben ik o.a. drie jaar geleden op bezoek geweest bij het depot Nijmegen. Er lagen daar van de opgravingen de handmatig getekende opgravings werkkaarten. Aan het bedrijf Vestigia uit Amersfoort is opdracht gegeven om al deze werkkaarten te digitaliseren en beschikbaar te maken voor onderzoekers. Tevens hebben zij opdracht gekregen om de opgegraven graven door de ROB ook uit te werken. Er is overleg met hen geweest, aangezien wij al bezig zijn met de uitwerking van de graven gedaan door de HKKO, om dit samen te voegen tot een manuscript Grafveld Prinsenhof Kesteren. Wij worden mede auteur van dit manuscript. Dit grafveld wordt door de Limes organisatie aangemerkt als zeer belangrijk. Dit vanwege het militaire karakter van dit grafveld, groot aantal graven en de relatie tot grootschalige bewoning in de Romeinse tijd aan de Nedereindsestraat. Tot nu toe zijn op al deze locaties zogenaamde militairia gevonden uit die tijd.

Echter het Castellum is tot nu toe nooit gevonden. Maar er is eigenlijk ook nooit actief naar gezocht. In het kader van de Unesco nominatie, zijn er gerichte opgravingen geweest bij o.a. de Loowaard. Daar was het doel, zijn er nog sporen in situ te vinden(een van de voorwaarden voor het plaatsen op de Limes route). Daar is dat gelukt. Ik weet dat er initiatieven zijn geweest om een dergelijk onderzoek in Maurik te doen. Helaas niet uitgevoerd. In Kesteren zijn die initiatieven niet geweest. In het streekmuseum van Ommeren ligt een bijna halve Ampfoor. Deze is ooit gevonden in de Marspolder. Belangrijk is om ook te realiseren, dat Castella, niet altijd rechtstreeks aan de Limes lagen. Bij Utrecht zijn er twee Castella gevonden die respecievelijk 3 en 6 km van de limesweg gelegen waren. De Marspolder komt absoluut in aanmerking is mogelijke locatie. De Rijn werd als Noordelijke grens beschouwd van het Romeinse rijk. De meeste Castella liggen vrij dicht bij de rivier. In de Marspolder zijn twee romeinse grafvelden gevonden in het verleden. Helaas zijn de vondsten verloren gegaan. Mogelijk komt er een initiatief om actief te gaan zoeken naar een mogelijk Castellum. Indien die wordt aangetoond, kan Kesteren toegevoegd worden in de tweede fase van de Unesco nominatie van de Limes. Er zijn meer aan wijzigingen dat het daar zou kunnen liggen.

Even terug naar de Nedereindsestraat. In totaal zijn er op 13 locaties opgravingen geweest. De laatste was bij boerderij Groenendaal. De westgrens van de Vicus, is daarbij vastgesteld. De Oostgrens ligt exact bij het voetpad aan de linkerzijde van het dorpshuis. Als we dit vergelijken met andere plaatsen in Nederland, is dit echt uniek. We spreken hiervan een zogenaamde lintbebouwing over een lengte van meer dan 650 meter, bij een grootste breedte van 120 meter.

Daphne van Malsen is o.a. alle vondsten van het grafveld Prinsenhof, die tentoongesteld zijn in museum aan het fotograferen. Zie enkele foto’s. Door alles te combineren, kunnen we aantonen dat de graven veel rijker zijn geweest aan aardewerk. Structureel onderzoek en vastlegging brengt ons dichter bij de waarheid uit het verleden. Interesse om mee te doen, neem contact met ons op.

Bijdragers

ACR bestuurslid & voorzitter.

Andre van Ingen

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?