Categorieën
← Alle hotspots

ArcheoHotspot Kasteel Ammersoyen

Openingstijden Schervenlab
Woensdagmiddag: 13.00-16.00
Zondagmiddag: 13.00-16.00

Openingstijden Kasteel Ammersoyen
Januari t/m maart: zondagen 11.00 – 17.00 uur
April t/m oktober: woensdag t/m zondag 11.00 – 17.00 uur

Kasteellaan 1,
5324 JR Ammerzoden

De ArcheoHotspot Ammersoyen is gevestigd in het stoere 14de-eeuwse kasteel in de Bommelerwaard. Hier kom je letterlijk in aanraking met zes eeuwen kasteelleven aan de hand van één van de grootste collecties grachtvondsten ooit bij een kasteel in Nederland gedaan.

Het project waar we nu mee bezig zijn

Ontdek de geheimen van kasteel Ammersoyen! Eeuwenlang fungeerde de gracht als een verborgen schatkamer voor talloze gebruiksvoorwerpen uit vroegere tijden. In de jaren 1959 tot 1974 werd de gracht uitgegraven en werden ontelbare vondsten boven water gehaald. Een deel van deze bijzondere voorwerpen is nu te bewonderen in het kasteel, maar op de zolder liggen nog duizenden scherven te wachten op verder onderzoek.

Tijdens de restauratie van het kasteel kwam een ongelofelijke hoeveelheid vondsten, voornamelijk gebruiksvoorwerpen, tevoorschijn die bijna zes eeuwen omspannen. Maar liefst 150 strekkende meter tafels waren nodig om alles uit te stallen. Deze vondsten vormen als het ware een tijdcapsule die het dagelijks leven op kasteel Ammersoyen onthult, vanaf de 14de eeuw tot aan het dempen van de gracht in 1893.

Sommige van deze vondsten werden vermoedelijk bewust afgedankt en belandden in de gracht, terwijl andere waarschijnlijk per ongeluk verloren zijn gegaan, zoals een zeldzaam 16de-eeuws zilveren toiletgarnituurtje. Hoewel enkele bijzondere vondsten al tentoongesteld zijn, wachten duizenden scherven nog op verdere studie.

Met de hulp van archeologische vrijwilligers in het 'schervenlab' gaan we aan de slag met dit eeuwenoude materiaal om meer te ontdekken over het verleden en de geschiedenis van het kasteel opnieuw tot leven te brengen. Iedereen die langskomt mag meehelpen, en de vrijwilligers vertellen je graag meer over het materiaal op tafel.

Kom langs in het Schervenlab!

Meedoen voor iedereen die binnenloopt, zonder afspraak, en wil aanschuiven

Leren, ontdekken, puzzelen, plezier hebben met echt archeologisch vondstmateriaal uit de gracht van het kasteel

Vrijwilliger worden? Zie onze vacature.

Archeologisch spreekuur: Kijk daarvoor op de activiteitenkalender van Kasteel Ammersoyen.

Je vindt daar ook alle andere activiteiten die we organiseren.

Blijf op de hoogte

Wil je op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen en activiteiten op kasteel Ammersoyen? Dat kan! Volg ons op FacebookInstagram of Twitter. Uiteraard kan je ook alles vinden onze website.

Contactpersonen

Conservator

Marieke Knuijt

Coördinator

Floor Huisman

Met dank aan

Prins Berhard Cultuurfonds - Familie Wessel Janssen Fonds

Meer info →

Prins Bernhard Cultuurfonds - Van Leusen-Harder Fonds

Meer info →