Categorieën
← Alle hotspots

Mobiele ArcheoHotspot Zutphen

Sinds juni 2021 heeft Zutphen een eigen ArcheoHotspot. Deze bijzondere versie is de eerste mobiele ArcheoHotspot in Nederland. Ingericht in een moderne foodtrailer rijdt de ArcheoHotspot rond door Zutphen e.o., om ingezet te worden tijdens opgravingen, activiteiten, evenementen en open dagen.

Bij de Zutphense ArcheoHotspot kan de bezoeker zelf aan de slag gaan met archeologisch materiaal. Je kunt er bijvoorbeeld dierlijk botmateriaal determineren (wat voor botten zijn het, van welk dier is het afkomstig, waar hoort het in het lichaam) en archeologische vondsten natekenen. Natuurlijk kunnen de vrijwilligers ook wat vertellen over de lokale archeologie en geschiedenis en over de geldende wet- en regelgeving binnen de archeologie. Ook komt de ArcheoHotspot naar de bezoeker toe; in februari 2022 is gestart met schoolbezoeken.

Wat doen we?

Het Erfgoedcentrum Zutphen beheert de mobiele ArcheoHotspot en daarmee rijden we naar plaatsen waar mensen iets willen weten over archeologie. Tot nu toe hebben we bij verscheidene open dagen van opgravingen gestaan en hebben we archeologiedagen op verschillende plekken aangedaan. Er wordt gewerkt aan een scholenprogramma. En als je een ander leuk idee hebt voor de inzet van onze mobiele ArcheoHotspot, dan horen we dat graag!

Werkwijze

We zetten de kar op een mooie plek als reclamezuil en voegen daar nog wat vlaggen en banners aan toe om duidelijk te maken dat er iets te doen is. Daarnaast werken we graag droog, want de vondsten nat maken is niet heel verstandig voor de conservering. We hebben een tafel nodig en een paar stoelen. Als de meubels niet aanwezig zijn, zorgen we er zelf voor in de vorm van een picknicktafel en banken. Daarop zetten we onze vondsten, want we willen graag een ‘hands on’ beleving creëren. Een echt ‘gevoelig’ museum met vondsten die je aan mag raken en die niet achter glas liggen.

We willen mensen heel graag iets laten weten over wat een archeoloog doet, want ons vak heeft een mythische toon gekregen terwijl wij graag onze voeten op of in de grond houden. Gelukkig zijn de verhalen die je kunt vertellen over archeologie heel leerzaam en soms spannend, zodat we kunnen uitleggen dat we soms lastig maar ook erg leuk werk doen. En dat erfgoed dichterbij is dan je denkt. Onder je voeten blijkt dan soms ineens een tempel, palts of jachtkamp te liggen, terwijl je daar tot die tijd nietsvermoedend overheen stapte of langs liep.

Inhoud van de kar

We hebben een twintigtal leskisten in de ArcheoHotspot die we kunnen uitrollen om archeologisch onderzoek en vondsten aan een publiek uit te leggen. Zoals bijvoorbeeld lessen over dierenbot, aardewerk uit de late middeleeuwen, pijpenkopjes en een puzzel van archeologische sporen. Maar we zijn nog altijd in ontwikkeling, dus we verzinnen steeds nieuwe methodes om mensen te laten zien wat we gevonden hebben en hoe we dat onderzoeken.

Voor wie

We sluiten aan bij de groepsgrootte en het kennisniveau van de mensen die langskomen. En dan is het vragen stellen, uitleggen, vondsten voelen en vertellen. Dat kan in spelvorm maar ook in lesvorm, al naar gelang de behoefte. Sterker nog, het kan tijdens een dag verschillen wat werkt. Of zelfs voor verschillende mensen in verschillende vormen tegelijkertijd. Omdat de leskisten niet groot, zwaar of ver weg zijn, kan de inhoud van de tafel gemakkelijk aangepast worden.

Contact

Als je meer wil weten over de inzet, de beschikbaarheid of de kosten van de Zutphense mobiele ArcheoHotspot, stuur dan een mailtje naar erfgoed@zutphen.nl, dan helpen wij je verder!

Binnkort meer informatie op de website van Erfgoedcentrum Zutphen.

Contactpersonen

Erfgoedcentrum Zutphen

Met dank aan