Categorieën
← Alle nieuws

Feestelijke heropening Erfgoedcentrum in Den Bosch

noord-brabant

Het vernieuwde Groot Tuighuis met daarin het erfgoedcentrum is onder grote belangstelling op woensdag 8 november geopend. Zo'n 200 gasten waren er deze middag bij toen wethouder Marianne van der Sloot van 's-Hertogenbosch de officiële handeling verrichte.

Het Groot Tuighuis is het startpunt voor iedereen die meer wil weten over de Bossche geschiedenis. De bezoeker staat hier oog in oog met unieke historische bronnen, archeologische objecten en verhalen. Ook kan het publiek binnenkort samen met vrijwilligers en professionele archeologen bijdragen aan lopend archeologisch onderzoek in de vernieuwde ArcheoHotspot. De toegang zal zoals vanouds gratis zijn.

Feestelijke opening 

De afgelopen anderhalf jaar is het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat vernieuwd. Met ruim tweehonderd erfgoedliefhebbers uit heel Nederland luidde wethouder Marianne van der Sloot vandaag de opening van Erfgoed ’s-Hertogenbosch feestelijk in.  

Wethouder Marianne van der Sloot: “Het nieuwe erfgoedcentrum is een plek om het verleden te ontdekken en te onderzoeken. En het is bovenal een plek om elkaar te ontmoeten en om zelf mee te doen! Vrijwilligers zetten zich hier dagelijks in voor het behoud en het toegankelijk maken van ons erfgoed. Erfgoedverenigingen zijn hier welkom om te komen vergaderen. Het is bovendien de plek waar we tal van educatieve en publieksactiviteiten organiseren, voor jong en oud.”

Van neanderthaler tot nu 

Blikvanger bij Erfgoed ’s-Hertogenbosch is de nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis van de hele gemeente. De bezoeker maakt een reis door de tijd en volgt het verhaal van ’s-Hertogenbosch, van neanderthaler tot nu. De Bosschenaren van toen hebben hun sporen achtergelaten onder de grond, in gebouwen en in oude documenten.  

Dit erfgoed wordt in het erfgoedcentrum aan de Bethaniestraat bewaard en onderzocht. Erfgoed ’s-Hertogenbosch nodigt de bezoeker nadrukkelijk uit om ook zélf onderzoek te doen, bijvoorbeeld in de nieuwe studiezaal van het archief of het archeologisch laboratorium (ArcheoHotspots). 

Modern erfgoedcentrum 

In het voorjaar van 2022 is de verbouwing van het Groot Tuighuis tot modern erfgoedcentrum gestart. Hiermee kreeg Erfgoed ’s-Hertogenbosch een centraal onderkomen. De begane grond van is voor het publiek toegankelijk, daarboven bevinden zich de kantoren en depots. Ook is het 15e-eeuwse monument verduurzaamd van energielabel E naar A+. Hiervoor ontving de gemeente ’s-Hertogenbosch de landelijke Erfgoed Duurzaamheidsprijs.

Op maandag 13 november opent het vernieuwde erfgoedcentrum haar deuren voor het publiek.

Meer informatie

Over een bezoek aan Erfgoed 's-Hertogenbosch

Over een bezoek aan de ArcheoHotspot

Over de vernieuwing en verduurzaming van het Groot Tuighuis

Over de Erfgoed Duurzaamheidsprijs

Bijdragers

Gemeente 's-Hertogenbosch

Erfgoed 's-Hertogenbosch

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?