Categorieën
← Alle nieuws

Tweede ArcheoHotspot in Nederland geopend in Den Bosch

noord-brabant

Archeologie in Den Bosch is niet meer saai en donker. Tenminste, dat beloofde wethouder Huib van Olden woensdagmiddag bij de opening van de Bossche ArcheoHotspot in het Groot Tuighuis. Met een luide knal en een kleurenregen van confetti werd op 20 mei ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch geopend.
Na een welkomstwoord wordt het publiek al snel verrast door presentator Donald die met een grote zware kist de zaal binnenkomt. In de kist zitten verschillende vondsten van mensen uit het publiek. Zij krijgen nu de gelegenheid om het bijzondere verhaal achter het voorwerp te horen.

KIST VOL VERHALEN

Uit de kist komt als eerste een stenen voorwerp tevoorschijn dat gevonden is door een Bosch echtpaar in de kelder van hun huis. Na een korte bestudering weten archeoloog Ronald van Genabeek en bouwhistoricus Ronald Glaudemans te vertellen dat het hier om een Middeleeuwse vloertegel gaat.

EEN WIJNKAN UIT DE 16E EEUW

Vervolgens komt een volgend object aan de orde dat werd gevonden door een voorbijganger bij de bouwplaats van Bolwerk Sint Jan in ‘s-Hertogenbosch. Een stuk bot met gaatjes dat afval blijkt te zijn van een rozenkransmaker uit de Middeleeuwen. Uit dit bot werden de kraaltjes geboord.
Het derde object is een wijnkan uit Duitsland met een beeltenis van Maria Magdalena. Een vrijwilliger deed deze vondst op een stortplaats. De archeoloog schat de wijnkan uit de periode 1550-1575.

MYSTERY OBJECT

Eén gevonden voorwerp uit de kist verdient bijzondere aandacht. Want ja, wat is het eigenlijk? De archeologen houden hun tanden stevig op elkaar. Vanuit het publiek weet niemand met het juiste antwoord te komen. Heb jij enig idee wat dit ‘mystery object’ is? Stuur dan je oplossing vóór 15 juni naar archeohotspot@s-hertogenbosch.nl. Je maakt dan kans op een erfgoedpakket inclusief rondleiding door ’s-Hertogenbosch met een expert!

KNALLEND BEGIN

Na het mystery object haalt Donald het laatste voorwerp uit de kist: een detonator. Het object wordt heel voorzichtig aan wethouder Huib van Olden overhandigd. Na een woord vooraf en een proost (“in ’s-Hertogenbosch doen we dat vóór het officiële moment”, zegt de wethouder) brengen de wethouder en de 10-jarige Ole Nieuweweme een kanon tot ontploffing waarna er een regen van confetti door de zaal gaat.

Met dit knallende begin zijn de deuren van ArcheoHotspot ’s-Hertogenbosch officieel geopend. Het Groot Tuighuis is te vinden aan de Bethaniestraat 4 en we zijn open van maandag tot en met donderdag, van 10.00 tot 16.00 uur. Je bent van harte welkom!

Bijdragers

ArcheoHotspots

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?