Categorieën
← Alle verhalen

ArcheoAcademy #8 – Romeinse waterwerken

gelderland

De ArcheoHotspot Arnhem organiseert vier keer per jaar een speciale lezing over Arnhemse en Gelderse archeologische onderwerpen vanuit de ArcheoAcademy. Deze lezingen zijn voor een breed publiek interessant en makkelijk online te volgen! Deze gratis ArcheoAcademy lezing werd 27 februari 2023 uitgezonden en is hieronder terug te kijken. Een online lezing door Jan Verhagen, archeoloog en bioloog. Hij voerde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam een promotieonderzoek uit naar de Romeinse waterwerken in de Rijn-Maas delta, een onderzoek op het grensvlak van bodemkunde en archeologie. Romeinse waterwerken zijn kanalen, dammen en havens die werden gebruikt voor het transport van goederen en personen over het water.

Kijk de achtste editie terug:

Het kanaal van Drusus

Heel lang is gedacht dat de IJssel tussen Westervoort en Doesburg de door de Romeinen gegraven Drususgracht was. In zijn proefschrift komt Jan Verhagen tot de conclusie dat de route via de Utrechtse Vecht veel aannemelijker is. Deze conclusie is onder meer gebaseerd op veldonderzoek in het gebied van de Bijland bij Herwen en de Utrechtse Vecht. In deze lezing krijg je een overzicht van het transportnetwerk over water in de vroeg-, midden- en laat-Romeinse tijd. Ook hoor je hoe de resultaten van het veldonderzoek aansluiten op de teksten van Romeinse geschiedschrijvers. Verder komt het in 2022 opgegraven Romeinse heiligdom bij Herwen-Hemeling aan bod en vertelt Jan Verhagen over het onderzoek bij Herwen in het kader van de Unesco-nominatie van de limes.

Op de hoogte blijven van activiteiten?

Op de hoogte blijven van activiteiten van de ArcheoHotspot en ArcheoAcademy? Stuur dan een mail naar archeohotspot@rozet.nl. De ArcheoHotspot Arnhem is een samenwerking tussen Rozet Arnhem, Gemeente Arnhem, Erfgoed Gelderland, AWN, Saxion Hogeschool en Stichting ArcheoHotspot.

Bijdragers

ArcheoHotspot Arnhem

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?