Categorieën
← Alle verhalen

De ArcheoHotspot-Ontdekker: André van Ingen van de ArcheoHotspot Zoelen bij het Archeologisch Centrum Rivierenland – AWN afd. 15.

gelderland

De ArcheoHotspot-Ontdekker: André van Ingen van de ArcheoHotspot Zoelen bij het Archeologisch Centrum Rivierenland – AWN afd. 15.

Nederland telt maar liefst 25 ArcheoHotspots, elk met hun eigen unieke karakter en benadering om de buurt te betrekken bij archeologie. In deze serie van de ArcheoHotspot-Ontdekker gaan we langs verschillende locaties om te ontdekken wat er speelt en hoe elke plek zich onderscheidt in hun bijdrage aan de archeologische gemeenschap. Deze keer zijn we op bezoek in de provincie Gelderland bij de ArcheoHotspot Zoelen. Hier maken we kennis met André van Ingen die als voorzitter, motivator en organisator van diverse subwerkgroepen betrokken is bij Archeologisch Centrum Rivierenland – AWN afd. 15. André vertelt ons meer over zijn passie voor archeologie en zijn visie op het betrekken van de gemeenschap bij de ArcheoHotspot.

Het opzetten van een ArcheoHotspot
André, die al ervaring had met het opzetten van een ArcheoHotspot in Ommeren, heeft zijn aanpak verfijnd in Zoelen. "We hebben geleerd van onze eerste ervaringen. Zo hebben we nu meer vaste werkplekken gecreëerd en is er genoeg ruimte om werkmateriaal uit te stallen. Onze locatie functioneert als een activiteitencentrum en is absoluut geen museum. Het is toegankelijk voor iedereen," vertelt André.

Het lokale belang   
De ArcheoHotspot in Zoelen speelt een cruciale rol in het uitwerken van lokale archeologische vondsten. "Het gaat niet alleen om het opsommen van wat we vinden, maar om het vertellen van het volledige verhaal achter de vondsten en de context van hun locaties," legt André uit. Hij raadt bezoekers aan om vooral de verhalen achter de vondsten te ontdekken, wat helpt om een breder begrip van de regionale geschiedenis te krijgen. Hij voegt eraan toe: "Met het delen van het totale verhaal kunnen we mensen enthousiast maken voor amateurarcheologie."

André en zijn team, bestaande uit vrijwilligers en archeologieliefhebbers, zijn actief betrokken bij het informeren en betrekken van de lokale gemeenschap. "We organiseren open dagen, determineren en registreren vondsten, en leveren regelmatig bijdragen aan lokale bladen en ons eigen tijdschrift. Dit draagt bij aan het aantrekken van een breed publiek en het enthousiasmeren voor amateurarcheologie," zegt hij.

Bijdragen aan een inclusieve samenleving
Op de vraag naar zijn droomproject, benadrukt André het inclusieve karakter van de ArcheoHotspot. "We hebben een actieve groep vrijwilligers, en de ArcheoHotspot biedt ook een plek voor mensen met meer afstand tot de arbeidsmarkt, zoals mensen die herstellen van een herseninfarct of hersenbloeding. Ze kunnen op hun eigen tempo deelnemen aan onze activiteiten. Onze ervaring is dat dit niet alleen gunstig is voor hen, maar het versterkt ook onze gemeenschap." Een volgende ambitie is het opzetten van een actieve jeugdafdeling.

Inspiratie uit het verleden
André haalt zijn inspiratie uit het verleden van de vele generaties die ons voorgingen. "We kunnen genieten van het prachtige Betuwe, dankzij het harde werk van onze voorouders. Van deze generaties zijn er bijna geen geschriften bewaard gebleven. De enige manier om hun verhalen te delen is door vondsten zorgvuldig te onderzoeken, te registeren en te presenteren. Wij zijn degenen die deze taak op ons moeten nemen, als de handen, de ogen en de oren van onze geschiedenis. Het is van essentieel belang dat we goed zorgen voor onze archeologische monumenten."

Bijzondere ontmoetingen
Bijzondere ontmoetingen markeren de ervaringen van André tijdens zijn werk bij de ArcheoHotspot. Vooral de open dagen, vaak gecombineerd met archeologiedagen, vormen hoogtepunten. Deze activiteiten worden gepromoot via lokale bladen en soms met folders verspreid in de buurt, waarbij de lokale kranten bijzondere ontmoetingen hebben opgeleverd.

Een van deze memorable ontmoetingen was met een 92-jarige man die precies op tijd verscheen bij de ArcheoHotspot. "Deze meneer kwam langs met een tas waarin hij een vondst meenam die hij zo'n 60 jaar geleden in Ewijk had ontdekt. Het bleek een puntgave vuurstenen vuistbijl te zijn, die hij destijds vond tijdens zijn werk als kraanmachinist. Deze unieke vondst werd zorgvuldig gefotografeerd en gedocumenteerd in de PAN-database."

"Een andere bezoeker, een voormalige boer uit Rijswijk, bracht twee fietstassen vol vondstmateriaal mee dat hij meer dan 50 jaar lang op zijn hooizolder had bewaard. Deze boer had in de jaren 70-76 scherven gevonden bij het Eiland van Maurik en nam deze vondsten mee toen hij hoorde dat wij bezig waren met de uitwerking ervan. De vondsten, waaronder delen van amphoren, terra sigillata met inscripties en stukken van wrijfschalen, boden een waardevolle aanvulling op het verhaal van het Eiland van Maurik en werden overgedragen aan de vereniging."

En het verhaal gaat verder, want recent heeft zich opnieuw iemand gemeld met meer vondstmateriaal uit Maurik. Deze ontmoetingen en vondsten dienen als inspiratie voor André en zijn team, en motiveren hen om zich nog meer in te zetten voor het behoud van ons erfgoed.

Een sterke club met vrijwilligers
"Het meest vervullend is het samenstellen van een compleet verhaal van een gebied en het overtuigen van bezoekers om deel te nemen aan ons werk. Velen van hen worden uiteindelijk onze meest toegewijde vrijwilligers," deelt André. Bij de ArcheoHotspot in Zoelen hebben ze oog voor de verschillende interesses van vrijwilligers. "De ene vrijwilliger haalt zijn voldoening uit fotograferen, de ander uit restaureren, enzovoort. Deze diversiteit aan interesses maakt onze club sterker."

De ArcheoHotspot in Zoelen biedt een dynamische en inclusieve benadering van archeologie, waarbij de gemeenschap en het verhaal centraal staan. De betrokkenheid en passie van André en zijn team maken deze plek in de Betuwe een waardevolle en toegankelijke ArcheoHotspot voor iedereen die geïnteresseerd is in amateurarcheologie.

Benieuwd geworden naar wat de ArcheoHotspot Zoelen te bieden heeft bij het Archeologisch Centrum Rivierenland – AWN afd. 15.? Kom dan zelf langs en ontdek deze unieke locatie! Voor meer informatie, lees verder op deze pagina.

Bijdragers

Communicatieadviseur

Alice Pap

ACR bestuurslid & voorzitter.

Andre van Ingen

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?