Categorieën
← Alle verhalen

Project collectie Withaar

gelderland

De collectie Withaar is afkomstig van Kasteel Rosendael (gem. Rozendaal, Gelderland). De oudste vermelding van het kasteel is uit 1314 en het was ruim 200 jaar de residentie van de graven en later hertogen van Gelre.

In 1985 zijn bij archeologisch onderzoek muurresten van de middeleeuwse kasteelaanleg aangetroffen, naast voornamelijk 14de- en 15de-eeuws aardewerk. Een schooljongen (Jan Withaar) mocht na afloop van het onderzoek de scherven die waren blijven liggen meenemen. Deze scherven, ruim twintig schoenendozen vol, dateren van de 13-de eeuw tot de moderne tijd.

Begin 2023 bood Withaar de AWN afdeling 17 zijn collectie aan. De AWN heeft deze daarop als oefenmateriaal ter beschikking gesteld aan de ArcheoHotspot Arnhem, waarvan een team vrijwilligers de collectie Withaar heeft beschreven en getracht deze te dateren. Het onderzoek is afgerond in augustus 2023. De meest spraakmakende vondsten zijn tijdelijk geëxposeerd in het Erfgoedcentrum (een samenwerking tussen Museum Arnhem en Rozet)

De rest van de collectie is inmiddels teruggeven aan de AWN.

Bijdragers

Beleidsarcheoloog gemeente Arnhem

Cynthia Nicholson

Programmamaker

Karin Coopmann

Dit is een verhaal van

Wat heb jij gevonden?