Categorieën
← Alle hotspots

ArcheoHotspot Arnhem

Archeohotspot Arnhem is open op DONDERDAGmiddagen van 13.00 - 16.00 uur 

Erfgoedcentrum in Rozet
Kortestraat 16, 6811 EP Arnhem

 

In ArcheoHotspot Arnhem wordt archeologie voor iedereen tastbaar en toegankelijk. We zijn er voor vrijwilligers en professionals, liefhebbers en experts en voor jong en oud. Aan de scherventafel van de ArcheoHotspot ben je van harte welkom mee te helpen met determinatie van echte vondsten uit Arnhemse bodem. Maar ook voor een mooi verhaal over de Arnhemse geschiedenis kun je terecht. Heb je zelf iets gevonden en wil je dat een professional er naar kijkt? Neem je vondst dan mee.

Meedoen

Iedereen mag meedoen in ArcheoHotspot Arnhem. Schuif aan bij de vondstentafel en help mee met archeologisch onderzoek.

Actueel – Project van Oorde

Dhr. Van Oorde heeft jarenlang scherven verzameld bij een zandafgraving. Deze heeft hij bewaard en nu was het tijd het huis op te ruimen.

Archeohotspot Arnhem is gevraagd deze scherven te determineren. Er wordt gekeken of het (roodbakkend, grijsbakkend of witbakkend) aardewerk of (proto- semi-)steengoed betreft en wat ongeveer de datering is (Romeins, Middeleeuws, NieuweTijd). Daarnaast wordt er gekeken of we een producent kunnen herkennen. In Duitsland stonden verscheine fabrikanten van kannen, kruiken, servies. Dit werd in het Oosten van Nederland vaak gebruikt.  Mooie stukken zoals baardman kruikjes worden apart gehouden, misschien dat deze in de Archeohotspot vitrine kast komen op een later moment.

U bent van harte welkom hierbij aan te schuiven. 

Heb je zelf wat gevonden en wil je dat een specialist er naar kijkt? Kom op donderdagmiddag naar de ArcheoHotspot.

ArcheoAcademy

Archeologen uit stad en regio geven lezingen, workshops en TEDtalks voor iedereen die geïnteresseerd is historische verhalen uit Arnhem en omgeving. De lezingen zijn zowel fysiek als online te volgen. Bekijk de hele reeks via YouTube.

ArcheoOnderwijs

Regelmatig lopen stagiaires van SAXION of de HAN stage in de ArcheoHotspot. Neem contact op als jij ook interesse hebt.

Activiteiten

Er worden nog talloze andere activiteiten georganiseerd vanuit ArcheoHotspot Arnhem. Houdt hiervoor de activiteitenkalender van Rozet in de gaten.

Samenwerking

ArcheoHotspot Arnhem is een samenwerking tussen Rozet, de Archeologische dienst van de gemeente Arnhem, Verenging van Vrijwilligers AWN, Erfgoed Gelderland, Hogeschool Saxion en Archeohotspots Nederland. De ArcheoHotspot Arnhem is in het Erfgoedcentrum in Rozet.

Blijf op de hoogte van alle activiteiten en ontwikkelingen rondom de ArcheoHotspot van Arnhem via de website van Rozet.

Houd ook de socials in de gaten via de facebookpagina van Erfgoed Arnhem & Rozet

Contactpersonen

Beleidsarcheoloog gemeente Arnhem

Cynthia Nicholson

Coordinator vrijwilligers Archeohotspot

Caro Bakker

Met dank aan