Categorieën
← Alle hotspots

ArcheoLab Museum Hoge Woerd

Woensdag van 12.00 – 16.00
Vrijdag van 13.00 – 16.00
Zondag van 12.00 – 16.00

Hoge Woerdplein 1
3454 PB Utrecht

De voormalige ArcheoHotspot is verbouwd en heeft een upgrade gekregen naar een heus ArcheoLab, waarin jong en oud aan de slag kan met authentieke archeologische materialen en onderzoekstechnieken. Archeologie wordt zo op een laagdrempelige en interactieve manier tastbaar voor het publiek. In het ArcheoLab bestudeer en onderzoek je opgravingen, experimenteer je met proefjes en haal je de archeoloog in jezelf naar boven.

Het ArcheoLab

Je vindt het ArcheoLab aan het einde van de expositie ‘3000 jaar wonen en werken in Leidsche Rijn’. Hier wordt archeologie tastbaar aan de hand van echte bodemvondsten uit de regio Utrecht en kun je zelf meehelpen met archeologisch onderzoek! Heb je toevallig een vondst thuis liggen waar je graag meer over wilt weten of wil je een vondst registreren (indien gevonden in de provincie Utrecht) voor toekomstig onderzoek? Kom dan langs bij het ArcheoLab wanneer er een archeoloog op bezoek is. Of ben je benieuwd hoe echte archeologen nou werken? Wandel dan gerust eens binnen om een kijkje in de keuken te krijgen. En wie weet, misschien kun je wel helpen!

Beschrijving

In het ArcheoLab worden er allerlei activiteiten voor jong en oud georganiseerd. Hieronder zetten we de huidige en toekomstige activiteiten voor je op een rijtje.

Het ArcheoLab is ook een plek waar archeologen zich bezighouden met het laatste onderzoek. Kom gerust binnen om te kijken waar de archeologen mee bezig zijn. Museumbezoekers kunnen ook samen met de museumvrijwilligers aan de slag om bij te dragen aan diverse onderzoeken.

Schoolvakanties

Diverse proefjes doen voor kinderen, vanaf 7 jaar. Voor de jonge museumbezoekers wordt archeologie tastbaar gemaakt in het ArcheoLab. In de schoolvakanties vinden hier speciale workshops plaats waarin kinderen zelf aan de slag kunnen met allerlei proefjes die raakvlakken hebben met archeologie. Zo leren de jonge onderzoekers bijvoorbeeld hoe ze zelf lijm kunnen maken, hoe ze scherven van potten weer aan elkaar kunnen plakken en nog veel meer. Ook in de aanstaande meivakantie zal deze activiteit weer plaatsvinden. Nieuwsgierig hoe een proefjesworkshop gaat? Kidsproof testte het voor je uit en heeft er een blog over geschreven, lees het hier! Meer informatie over beschikbaarheid volgt later. Houd onze Facebook- of Instagrampagina in de gaten om op de hoogte te blijven.

Archeologisch spreekuur

Heb je een vondst gedaan en wil je weten wat en hoe oud het is? Elke eerste woensdagmiddag van de maand tussen 12.00 en 16.00 uur is archeoloog Wouter Verschoof-van der Vaart, werkzaam voor Landschap Erfgoed Utrecht en beheerder van het meldpunt archeologie van de provincie Utrecht, aanwezig in het ArcheoLab om vondsten te bekijken en vragen over archeologie te beantwoorden. Wandel binnen, breng je eigen vondsten mee en vraag hem alles wat je altijd al hebt willen weten!

Samenwerking

Het ArcheoLab in Museum Hoge Woerd werkt nauw samen met Landschap Erfgoed Utrecht en de AWN-Vereniging van vrijwilligers in de Archeologie. Mede mogelijk gemaakt door: Provincie Utrecht en het Universiteitsmuseum Utrecht.

Contactpersonen

Locatie coördinator

Jet Gardner

Met dank aan